Zmena ročného obdobia a vypadávanie mihalníc

Dostávate veľa sťažností na vypadávanie mihalníc od klientov vo vašom štúdiu? Nemajte strach. Strata mihalníc súvisí so zmenou ročného obdobia. Keď začína jar, všetky stromy, tráva a kvety začínajú rásť. Naše vlasy, mihalnice a nechty prechádzajú v tomto ročnom období rovnakým rastom. Preto strácame mihalnice rýchlejšie ako bežne. Podobné je to na jeseň. V tomto blogu vám to vysvetlíme, sú to užitočné informácie pre vás aj vašich zákazníkov.

 

Tvorba vlasu

Aby sme pochopili, prečo každému človeku vypadávajú vlasy, najprv vám vysvetlíme, ako fungujú chĺpky a mihalnice. Pokožka tváre obsahuje vlasové folikuly: malé továrne, ktoré vyrábajú vaše vlasy. V týchto folikuloch sa vyvíjajú vlasové bunky. Každý vlas má svoj vlastný život a vyrastá zospodu.  Rast vlasov môžete rozdeliť do troch fáz; anagénna fáza, katagénna fáza, nazývaná aj prechodná fáza a potom telogénna (kľudová) fáza. Táto fáza končí vypudením starého vlasu novým anagénnym vlasom, po ktorom vlasový folikul prejde do pohotovostného režimu. Po dvoch až dvanástich mesiacoch sa opäť aktivuje a cyklus začína odznova. Vypadávanie vlasov je preto bežné.

 

Vplyv zmeny sezóny na vypadávanie vlasov

Často je 90 % až 95 % vlasových folikulov súčasne vo fáze rastu a zvyšných 5 % až 10 % je v pokojovej fáze. Prejavuje sa to prirodzeným vypadávaním Vlasov: päťdesiat až sto vlasov denne, čo však môže byť na jar a jeseň aj viac. Vedci poukazujú na slnko ako jednu z príčin sezónneho vypadávania vlasov. Slnko ovplyvňuje hormóny v tele, čím sa zvyšuje počet vlasových folikulov v pokoji.

 

Svetlo

Keď prejdeme zo zimy do jari, sila slnečného žiarenia sa čoraz viac zvyšuje. Okrem toho sa opäť zvyšuje estrogén a stimuluje sa náš rast vlasov. To spôsobuje intenzívnejšie vypadávanie Vlasov na jar, pretože staré vlasy musia uvoľniť miesto novým vlasom. V lete vlasové folikuly neustále trpia silným priamym slnečným žiarením. To má dlhodobý efekt, ktorý sa prejaví väčším vypadávaním vlasov asi po dvoch až troch mesiacoch. Teda v čase, keď začína jeseň. Zároveň sa na jeseň znižuje množstvo estrogénu v tele. O koľko sa estrogén zníži, je dané geneticky. Ultrafialové svetlo má navyše vplyv na aktivitu mužského hormónu testosterónu. To podporuje množstvo voľných prvkov, ktoré sú zodpovedné za prechod vlasov do telogénnej (kľudovej) fázy, pri ktorej vlasy vypadávajú.

 

Dôležité pre zákazníkov

Informácie o vypadávaní mihalníc sú užitočné na zdieľanie s vašimi zákazníkmi. Aby si boli vedomí toho, že v určitých obdobiach, zmenách sezón, môže vypadnúť viac mihalníc a teda aj predlžované mihalnice. Nie je to ani tak kvôli používaniu zlých produktov alebo slabej starostlivosti. Naše telo reaguje na zmenu intenzity slnečného žiarenia. Poznáte to aj na zmene prírody okolo vás: po zimnom oddychu všetko na jar opäť rozkvitne.

 

Poraďte pestrú stravu

Najčastejšou príčinou vypadávania vlasov u žien do 50 rokov je výživa, to sa týka približne 30 % žien. Strata vlasov na hlave a mihalniciach môže byť spôsobená nedostatkom vitamínov a minerálov, ako je selén, železo a zinok. Rovnako ako naša pokožka, aj naše mihalnice sú ako zrkadlo. Keď máme stres, nedostatok vitamínov a minerálov, málo pohybu alebo menej zdravého stravovania, naše vlasy sú suché a môžu dokonca vypadávať. Dbajte teda na dostatočný príjem vitamínov A, C, E a minerálov. Odporúča sa pestrá strava so zeleninou, ovocím, obilninami, orechmi, mliečnymi výrobkami a mäsovými výrobkami (vitamín A).

 

Fakty

Nedostatok minerálov, zinku a železa môže byť príčinou vypadávania vlasov. Minerály, zinok a železo zabezpečujú tvorbu nových kožných buniek a tento stavebný materiál potrebujú aj vaše mihalnice. Celozrnné pečivo môže spôsobiť horšie vstrebávanie zinku v tele. Napríklad zinok a železo sa nachádza v červenom mäse, vajciach, tekvicových semienkach, orechoch a mandliach.

 

Želajte si

Vraví sa, že odfúknutie vypadnutej mihalnice z prsta vám splní želanie. Máte nejaké želania? Tak sa teraz naplnia.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.